Oppositie Stadskanaal wil beter inzicht werkwijze college

Hoe hangt de vlag erbij binnen het college van burgemeester en wethouders in Stadskanaal? Hoe is de sfeer en werd wethouder Lian Veenstra (SP) gedwongen op te stappen? De oppositie wil het college maandag stevig aan de tand voelen tijdens de raadsvergadering in een zogenaamde interpellatie.

De PvdA, Gemeentebelangen, Lokaal Betrokken en D66 maken zich zorgen over onder meer de werkdruk, de opgave en sfeer binnen het college sinds het opstappen van waarnemend burgemeester Froukje de Jonge, halverwege februari, blijkt uit de vragen. Ruim twee weken geleden stapte Veenstra plots op omdat ze de bezuinigingsopgave van na nu blijkt 6 miljoen euro niet zag zitten.

De partijen willen een beter zicht op het reilen en zeilen van het dagelijks bestuur van de gemeente. Zo willen zij onder meer weten of de sfeer veranderde na het vertrek van waarnemend burgemeester Froukje de Jonge halverwege februari en of dat vertrek direct of indirect gevolgen had voor het vertrek van de wethouder.

‘Lagen er al bezuinigingsmaatregelen?’

Ook vragen zij zich af of de drie resterende wethouders voldoende slag- en bestuurskracht overhouden. Is er na het aftreden van Veenstra gezocht naar een vervangende wethouder? Werd de SP uit de coalitie gezet? Verder willen de vier partijen weten of er al een stapel bezuinigingsmaatregelen besproken was waar de raad niet over was geïnformeerd.

Loco-burgemeester Johan Hamster wil in de pers nog niet vooruitblikken op de interpellatie: „Ik ga de vragen netjes via de raad beantwoorden.”

De vergadering is maandag vanaf 19.30 uur te volgen via het YouTube-kanaal van de gemeente.