Drijvend zonnepark in Sellingerbeetse voor de rechter

Tegen de vergunning voor het drijvend zonnepark in Sellingerbeetse zijn bezwaren ingediend. Als gevolg daarvan komt de zaak voor de rechter.

Dat heeft de gemeente Westerwolde dinsdag bekend gemaakt. Wie de bezwaarmakers zijn, zegt ze niet. ,,Maar het gaat sowieso om twee ingediende beroepen’’, zegt woordvoerder Kasper Schomaker.

Het drijvend zonnepark moet komen op de helft van de zogenoemde Zuidplas in Sellingerbeetse, daar waar vele jaren zand werd gewonnen. De zandwinonderneming Kremer en het bedrijf GroenLeven zijn de initiatiefnemers voor de aanleg.

Verlost van zandtransporten

De gemeenteraad van Westerwolde gaf enkele maanden geleden een zogenoemde verklaring van geen bedenking af waarna de vergunning werd verleend. Een belangrijke reden voor veel raadsleden om ja te zeggen, was de toezegging van Kremer om als compensatie de overgebleven zandverwerkingsinstallatie te verplaatsen. Sellingerbeetse wordt zo verlost van dagelijkse zandtransporten.

In de periode voor dat besluit waren bij de gemeente al tientallen zienswijzen binnengekomen, van voor- en tegenstanders. De tegenstanders vrezen onder meer dat de rust van vogels op de plas wordt verstoord.

Twee van de tegenstanders hebben dus besloten zich niet bij de vergunningverlening neer te leggen en de zaak voor de rechter te brengen. ,,Wij zullen een uitnodiging voor de rechtszaak krijgen en een verweerschrift schrijven’’, zegt Schomaker. Als de gemeente in het gelijk wordt gesteld, kunnen de bezwaarmakers ook nog naar de Raad van State stappen. De uitspraak van dit hoogste gerechtsorgaan is bindend.

Zandwinner Kremer onderzoekt intussen hoe hij zijn zandverwerkingsinstallatie het beste kan verhuizen. Het is de bedoeling dat die op het bedrijventerrein Zuid-Groningen in Ter Apelkanaal komt te staan en dat het zand via leidingen daar naar toe wordt vervoerd. ,,We kijken waar op het bedrijventerrein we het beste kunnen zitten’’, zegt Kremer.