Hemd van het lijf met Emma Schreuder uit Stadskanaal

STADSKANAAL - Medewerker Rie Strikken van de leukste krant in de regio vraagt elke week een inwoner van de Kanaalstreek en Westerwolde het hemd van het lijf.

In aflevering 128 is het de beurt aan Emma Schreuder uit Stadskanaal.

Meester Menno Schreuder en juf Miranda Jonker bleven onverstoorbaar onder de kritiek die hen ten deel viel, toen duidelijk werd dat ze hun kind Groningstalig gingen opvoeden. Voor Emma, inmiddels twaalf jaar oud, is de tweetaligheid alleen maar een verrijking gebleken. In 2019 werd ze provinciaal voorleeskampioen.

Terwijl zij met haar ouders bij het krieken van de dag in de auto vertrok, bracht de spelersbus van FC Emmen haar klasgenootjes van de Hagenhofschool naar Amstelveen voor de grote dag. Haar supporters zagen en hoorden Emma voorlezen uit 'Harry Potter' van J.K. Rowling, haar favoriete schrijver. Maar volgens vader Menno verslindt ze boeken van allerlei schrijvers.

Onlangs las Emma voor in de bibliotheek van Stadskanaal, als aftrap van het project 'Vakantielezen'.

Emma zelf heeft sinds kort een andere activiteit: Rustpunt 'In den ouden gymzaal'. Genoemd naar de gymzaal in Stadskanaal Noord, die haar ouders ombouwen tot woonhuis. Veel Amsterdamse School-elementen zijn in ere hersteld. De klus is bijna geklaard. Fietsers en andere recreanten kunnen er pauzeren en genieten van de locatie.

Wanneer ben je geboren?

"Op 15 december 2007. In het Refaja ziekenhuis. Mijn vader was schoolmeester, mijn moeder schooljuffrouw. Toen mijn moeder zei dat het kind er aan zat te komen, antwoordde mijn vader dat hem dat slecht uitkwam, omdat hij met iemand van buurtvereniging 'Het Lange End' had afgesproken. Zeggen ze. En ik heb wel eens gehoord dat mijn vader voetbal zat te kijken toen ik geboren werd. Ik zal eens navragen of dat wel klopt.

We woonden aan de Badstraat. We wilden graag een grotere tuin. Toen ik vier was verhuisden we naar de Borgenbuurt.

Klussen

Mijn ouders hebben een jaar of vier, vijf geklust in dat huis. Toen het klaar was begonnen ze hier weer met klussen. Of ik dat erg vind? Nee. Ik weet niet beter. Wat ik wel vervelend vond, was dat op een gegeven moment alles onder de steenstof zat, nadat er geschuurd en geboord was. Overal zat een rode waas over. Gelukkig kwamen mijn oma's helpen met poetsen. De oma van mama's kant helpt ons met verven en behangen. Het maakt mij niet zoveel uit waar ik woon.

Kinderen

Het is wel fijn dat hier altijd kinderen zijn. Ik hoef de straat maar over te steken naar het voetbalveldje en er is wel iemand of er komt iemand spontaan naar buiten. Of we spreken met een groepje af om na het eten te gaan skeeleren, voetballen of 'aanplak' te spelen. In de Borgenbuurt waren weinig kinderen van mijn leeftijd."

Op Noord

Terwijl Emma koffie haalt onderbreekt Menno Schreuder even zijn werkzaamheden in de weelderige tuin en voegt zich bij zijn dochter en uw verslaggever: "Toen we hier in 2012 weg gingen waren mensen verbaasd. Menno en Miranda weg uit Noord? Die horen hier. En dat is ook zo."

Miranda Jonker neemt ook plaats aan de mooie grote tuintafel: "Menno en ik hebben beide stage gelopen op de Westerschool, hier naast de gymzaal. Ik heb er vervolgens jarenlang gewerkt. Toen ik vertrok naar de RSG kwam Menno naar de Westerschool. De onnodige sluiting in 2018 begrootte ons. Er bleven zo weinig voorzieningen over op Noord."

Menno Schreuder: "Het huis in de Borgen was mooi geworden, de tuin ook. Maar toen kregen we de kans om de gymzaal te kopen. De cirkel was rond."

Gymzaal

"In 2017, toen duidelijk werd dat de school dicht ging en de gymzaal zou worden gesloten, ben ik voorzichtig gaan kijken bij de gymzaal aan het Noorderdiep. Het voelde direct goed. Emma en ik hebben er onopvallend, stiekem, gepicknickt. Van de gemeente hebben we alle medewerking gekregen, zodat het bestemmingsplan gewijzigd kon worden. In februari 2019 hebben we het gekocht, in mei gingen we er wonen. De verbouwing is bijna klaar."

Emma: "Wat vroeger de kleedkamer van de gymleraar was is nu tijdelijk mijn slaapkamer. Mijn kamer boven is al klaar, die van pap en mam nog niet. Totdat hun kamer klaar is blijf ik bij hun beneden, dat vind ik gezelliger."

Veel fietsers

Menno: "We woonden hier nog maar net toen het Emma opviel dat er zoveel fietsers langs komen en dat er geen plek is waar die even kunnen pauzeren. Ze kwam met het idee om een terras bij ons huis te maken. Ik zei dat ze dat maar met haar moeder moest bespreken."

Miranda: "Dat leek me een goed idee, maar het moest geen half werk worden. Daar houden wij niet van. Als wij iets doen dan doen we het goed."

Dat is uw verslaggever al opgevallen: rondom de kaarsrechte randen van het perfect gemillimeterde gazon staan in weelderige borders de mooiste Zonnehoeden, Phlox en Zeeuwse knoopjes rechtop in het gelid. Bij mij zijn ze door de regen plat gaan liggen... Menno: "Daar selecteer ik ze op. Alleen soorten die goed overeind blijven komen er in. Het moet hier netjes."

Terras

Miranda: "Dus toen Emma met het idee van het terras kwam zei ik dat ze maar eens moest beginnen met het schrijven van een ondernemersplan. Dat had ze vlot voor mekaar."

Menno: "Zij en ik gingen vervolgens naar de Kamer van Koophandel. Daar waren ze blij verrast en lovend. Emma zou zo kunnen starten. Helaas kwam men er later op terug. Omdat Emma jonger dan achttien is mocht het niet. Onze Emma laat zich niet gauw uit het veld slaan. Na een zoektocht op internet kwam ze uit bij Stichting Rustpunt. Bij die organisatie kun je je aansluiten met een laagdrempelige voorziening, zoals zij dat noemen, voor fietsers en andere passanten. In principe is het zelfbediening."

Rustpunt In den ouden gymzaal

Emma: "Ik kreeg van Rustpunt een bord met hun naam erop, een Senseo-apparaat, een waterkoker, een afvalbak, een fietspomp, een fietsreparatie set, poncho’s en een geldkistje, allemaal in bruikleen. En flyers met informatie over ons gebied. Ik moet zelf zorgen voor de papieren bekertjes, melk, suiker en koeken. Pap heeft een mooie kast gemaakt waar alles netjes in staat. Een grote picknicktafel en een rond zitje heeft hij ook gemaakt. Mijn Rustpunt heet In den ouden gymzaal. Ik heb zelf het logo ontworpen en de website gemaakt. Ik hoop dat ik er veel mensen een plezier mee doe. Vooral al die fietsers.

Een vlag en een spandoek komen nog.

Koffie en ijs

Het is in principe zelfbediening, maar als ik thuis ben vind ik het natuurlijk ook leuk om de gasten hun kopje koffie persoonlijk te brengen. Mensen kunnen ook een lekker ijsje bij mij halen. Dat is ook leuk voor mijn vrienden en buurtgenoten, want in de buurt is dit het enige terrasje: de mooie Theetuin De Kainstobbe is vier kilometer verderop.

VWO

Na de vakantie ga ik naar het VWO op het Ubbo. Of ik daar zenuwachtig voor ben? Nee. Waarvoor moet ik zenuwachtig zijn dan? Of ik het niet een beetje spannend vind? Nee ook niet. Wat moet ik daar spannend aan vinden dan?"

Uw verslaggever vraagt of Emma plannen heeft voor de toekomst, of ze misschien al weet wat ze later wil worden …

Veel leuke plannen

Emma: "Ik heb zóveel plannen! Er zijn zoveel dingen die ik leuk vind.

Sinds mijn zesde zit ik al op ballet, bij de Kunstenschool. Knutselen vind ik leuk, ik heb een bullet journal, fotografeer graag. Snail mail doe ik al heel lang en sinds twee weken post crossing."

Uw verslaggever staat met de oren te klapperen. Emma legt het allemaal geduldig uit.

Shoppen

"Of ik shoppen leuk vind? Nee. Als ik wat nodig heb dan ga ik met de oma's bijvoorbeeld een dag naar Stad en sla voor een heel seizoen kleren in, zodat ik een poosje vooruit kan."

Rie Strikken