Atleten ploggen bij het Gasselterveld

GASSELTE Naar aanleiding van een krantenartikel ‘Na een dagje strand liggen de oevers bezaaid met afval bij het Gasselterveld’ van Dagblad van het Noorden neemt loopgroep SGO (Grolloo en Rolde) het initiatief om te gaan ploggen.

Ploggen is een combinatie van joggen met het oppakken van afval.

Het is vrijdag 6 uur in de ochtend en een grote groep lopers is gewapend met handschoenen en vuilniszakken naar het Gasselterveld gekomen om de opruimploegen van de gemeente te helpen met de dagelijkse schoonmaak van één van de mooiste zoetwater stranden van Nederland.

De opruimploegen zeggen zelf niet genoeg tijd te hebben om het hele gebied schoon te houden, zeker niet nu zoveel mensen overdag en in de avond bij het water verkoeling zoeken.

Veel vervuiling

„Als loopgroep trainen we vaak in deze omgeving: hardlopen, zwemmen en ATB- en, we zijn bijna een triatlonvereniging”, vertelt Zeger Zeilemaker uit Gieten. „We zien maar weinig mensen die bereid zijn lege verpakkingen, onklaar geraakte stoelen en parasols weer mee naar huis te nemen. Dit zorgt niet alleen voor veel vervuiling rondom en van het azuurblauwe water maar ook voor de vele kosten die de Gemeente Aa en Hunze en Staatsbosbeheer moeten maken om al dat afval te laten afvoeren en te verbranden.”

In het afgelopen weekend is er volgens Boswachter Martijn Harms, 50 kuub (1 grote vrachtauto) afval verzameld.

Na 2 uur ploggen hebben de atleten een enorme verzameling van blikjes, flessen, mondkapjes, tissues, bierdoppen en nog veel meer in de vuilniszakken zitten.