Vervlogen tijden | Gradus ter Veen uit Ter Apel

TER APEL Een Ter Apeler in hart en nieren, die bij bijna iedereen bekend én geliefd was, is de man op bovenstaande foto: Gradus ter Veen. Door iedereen 'Gratsie' genoemd, broer van badmeester Heinie ter Veen.

Gerardus Henderikus ter Veen werd geboren op 26 oktober 1940 aan de Hoofdkade op de plek waar later de Agrarische Unie kwam te staan. Nog weer later verhuisde het gezin, waar negen kinderen werden geboren, naar de Peregrinusstraat. Hij trouwde op 2 augustus 1968 met Louise Maria Kok. Ze kregen één dochter, Annet, waarna ze bleven wonen aan de Peregrinusstraat, maar nu niet meer op nummer 35, maar op nummer 2. Later verhuisde het gezin naar Stationsstraat 43.

Polio

Gratsie was één van de slachtoffers van de polio-epidemie in Ter Apel in 1942/1943 en heeft de rest van zijn leven in een rolstoel gezeten. Nou ja, rolstoel, in het begin werd hij voortbewogen op het onderstel van een kinderwagen, waar een plank op was gelegd…. In 1943 ging Gradus op driejarige leeftijd – samen met meer kinderen uit Ter Apel – naar Leiden om daar in de zogeheten 'ijzeren long' geplaatst te worden. Dat was het enige ziekenhuis in Nederland, die dat had. Hij moest echter wel op zijn beurt wachten, want Duitsers gingen voor…

Rolstoel

Pas op zijn elfde kreeg hij een echte rolstoel, natuurlijk niet één zoals tegenwoordig, maar toch: hij kon zichzelf voortbewegen. Later kreeg hij er zelfs een motortje op, gesponsord door de heer Grol van de gelijknamige fabriek. Gradus was een echte deugniet in zijn jeugd, hij was ook het brein achter vele kwajongensstreken. Als ze werden 'gesnapt' kregen zijn vriendjes straf, Gradus niet, want hij was 't ongelukkige jonkie (op zien Grunnegs). Dat was iets waar Gradus zich enorm kwaad over kon maken: hij was niet zielig en ongelukkig, hij wilde ook de straf krijgen….!

Radio Suzanna

Gradus ter Veen was in juli 1964 medeoprichter (samen met een aantal vrienden) van de stichting Radio Suzanna. Ze maakten opnames van actualiteiten uit de regio en muziek om ze op cassettes te plaatsen. Dat gebeurde vanuit de kelder van de Zwerfsteen, het rooms-katholieke parochiehuis naast de rooms-katholieke kerk. Het was dus niet zo dat ze op de radio waren te horen. De cassettes werden verstuurd naar zendelingen over de hele wereld…!

Prinses Beatrix

En ze wáren 'beroemd'! Zo beroemd zelfs dat ze op 30 mei 1975 eens bezoek kregen van toenmalig prinses Beatrix en prins Claus. Voor al zijn vrijwilligerswerk werd Gradus ter Veen in 1991 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, het lintje werd hem door toenmalig burgemeester Euverink opgespeld.

Flat Head

Ondanks zijn handicap – waar hij zijn hele leven bijzonder goed mee om kon gaan – ging hij aan het werk bij elektronicazaak Steeman in Musselkanaal. Hij kwam echter al vrij snel in de W.A.O. terecht en ging toen thuis TV- en radiotoestellen repareren. Ook gaf hij lange tijd gitaarles aan kinderen. Want dat was een grote hobby van Gradus: gitaarspelen. Hij speelde ook in verschillende bandjes uit Ter Apel, waarvan de bekendste ongetwijfeld Flat Head was, dat vooral de in die tijd bekende popmuziek speelde van groepen als Creedence Clearwater Revival en de Beatles. Hij had zichzelf een eigen manier van gitaarspelen aangeleerd.

Mensen die Gradus ter Veen hebben gekend, omschrijven hem als een man met veel humor. Hij was relaxt, vindingrijk, realistisch en zeer optimistisch.

Gerardus Henderikus ter Veen overleed op 60-jarige leeftijd op 7 februari 2001 aan een hartinfarct.

Met dank aan zijn dochter Annet Muller-ter Veen

Wilt u reageren op deze Vervlogen tijden of heeft u zelf een foto die u wilt laten plaatsen? Stuur dan een mail naar jbeen01@hetnet.nl

Jakob Been