Sommige patiënten kunnen nog geen 50 meter met de hond wandelen. Aankleden na het douchen lukt niet

Vermoeidheid, kortademigheid, druk op de borst, hoofdpijn, spierpijn: bijna drie maanden na de eerste symptomen van het coronavirus heeft een groot deel van de coronapatiënten nog ernstige klachten.

Om te herstellen van COVID-19 is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met een gespecialiseerde fysiotherapeut. In goed overleg wordt een persoonlijk beweegprogramma opgestart, dat afgestemd is op de mogelijkheden en de doelen van de patiënt.

"Het coronavirus heeft een grote impact op onder andere conditie en kracht", weet Marianne Boskers. De inwoonster van Stadskanaal is eigenaar en één van de fysiotherapeuten van Sportcentrum & Fysiotherapie FitPlaza in Stadskanaal en heeft vorig jaar de nieuwe opleiding 'Revalidatie na COVID-19' afgerond.

"Patiënten die besmet zijn geweest met het coronavirus - ook als ze niet op de verpleegafdeling of op de IC zijn opgenomen - moeten 'van ver komen' en dat wordt erkend door de zorgverzekeraars", vertelt Marianne. "Na verwijzing door de specialist of huisarts worden namelijk maximaal 50 behandelingen vergoed."

Geen 50 meter wandelen

Inmiddels wordt al een flink aantal patiënten behandeld in de praktijkruimte aan de Poststraat in Stadskanaal. "Dan heb je het bijvoorbeeld over patiënten die geen kracht hebben om zich na het douchen aan te kleden, de afwasmachine in drie etappes moeten uitruimen of nog geen vijftig meter met de hond kunnen wandelen."

Grenzen bewaken

"De meeste patiënten komen twee keer in de week langs en moeten daarnaast ook thuis oefenen", vervolgt Marianne. "De behandelingen bestaan voornamelijk uit conditie- en krachttraining en ademhalingsoefeningen maar daarnaast probeer ik patiënten bijvoorbeeld ook te leren hoe ze de beschikbare energie het beste over de dag kunnen verdelen. Stapje voor stapje wordt aan het herstel gewerkt. Ga alsjeblieft niet zelf aanmodderen, want alleen kom je er niet uit. De fysiotherapeut helpt om de grenzen te bewaken. Veel patiënten willen te snel te veel en dan ligt een terugslag op de loer. Het is daarom belangrijk om een gespecialiseerde fysiotherapeut in te schakelen."

Tijdens gesprekken met haar patiënten uit de wijde regio merkt Marianne dat er veel onbegrip is bij mensen die niet besmet zijn geweest met het coronavirus.

Mentale begeleiding

"Veel patiënten voelen zich schuldig, omdat ze bijvoorbeeld nog niet kunnen werken en daardoor hun collega's extra belasten. Dat vraagt ook mentale begeleiding voor mijn patiënten. Zoals een man die zo ziek is geweest dat hij werd opgenomen in het ziekenhuis, en daar zelfs een week op de IC heeft gelegen. Hij is heel vaak benauwd, moet na elke kleine inspanning bijkomen en gaat nog meerdere keren per dag naar bed om te rusten. Hij is nog steeds niet 'de oude' maar na een telefonisch consult met de bedrijfsarts is hem medegedeeld dat hij binnenkort weer aan het werk moet. Samen met de patiënt en de bedrijfsarts probeer ik dit nu in goede banen te leiden."

Meer informatie over revalidatie na COVID-19? Kijk op http://www.fitplazastadskanaal.nl

Paul Abrahams