Waterschap Drents Overijsselse Delta ziet inwoners van Drenthe steeds meer gebruik maken van subsidieregeling

Inwoners van de provincies Drenthe en Overijssel maken steeds meer gebruik van de subsidieregeling Klimaat Actief! van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Sinds januari is in beide provincies voor ruim 240.000 euro aan aanvragen toegekend.

In totaal is er nog 90.000 euro beschikbaar van de subsidieregeling. Het geld wordt gebruikt voor maatregelen tegen de steeds extremere weersomstandigheden. Het gaat dan onder meer om de aanleg van groene daken, regentonnen en vergroening van de omgeving. In Drenthe loopt de gemeente Hoogeveen voorop met aanvragen.

Extreme weersomstandigheden

‘We zien de weersomstandigheden voor onze ogen extremer worden. Het wordt droger en heter, ook in de steden. Tegelijkertijd zien we vaker hoosbuien voorbij komen. Samen met gemeenten en provincies kijkt WDODelta naar knelpunten en oplossingen waar we water langer kunnen vasthouden of juist moeten afvoeren’, vertelt Hans Wijnen, lid van het dagelijks bestuur WDODelta. ‘Ook inwoners kunnen maatregelen nemen. Hoe meer regenwater de grond in zakt, hoe minder droog de tuin is en hoe minder het riool wordt belast. En hoe meer groen in de tuin, hoe meer verkoeling je krijgt.’