Gemeente Borger-Odoorn maakt werk van verduurzaming eigen gebouwen

EXLOO - Als onderdeel van het duurzaamheidsprogramma laat de gemeente een pilot uitvoeren bij een drietal gebouwen: de MFA in Exloo, sporthal ‘De Koel’ in Borger en sporthal ‘De Splitting’ in Nieuw-Buinen.

Een extern bureau onderzoekt bij deze gebouwen de mogelijkheden voor duurzaamheidsmaatregelen, zoals onder meer isolatie, zonnepanelen, warmteterugwinning en andere ketels.

Wethouder Freek Buijtelaar: “Als eerste zichtbare actie worden deze week 165 zonnepanelen aangebracht op het dak van de MFA in Exloo. Deze maatregel was als quick win snel te realiseren en daarom maken we daar direct werk van. De inwoners van Borger-Odoorn geven massaal het goede voorbeeld, als gemeente willen we niet achterblijven.”

Ook het bestuur van het Dorpshuis in Exloo kan deze ontwikkeling alleen maar toejuichen en vindt het mooi dat het kan bijdragen aan de verduurzaming binnen de gemeente Borger-Odoorn.

Naar verwachting is het pilotonderzoek medio februari afgerond. Op basis van de resultaten van dit onderzoek kijkt de gemeente welke verdere duurzaamheidsmaatregelen kunnen worden toegepast. De realisatie hiervan vindt plaats in of vlak na de zomer van 2019.

Inwoners die nog interesse hebben om hun huis te verduurzamen met bijvoorbeeld zonnepanelen, kunnen gebruikmaken van de duurzaamheidslening. Inmiddels zijn er met het beschikbare bedrag van 400.000 euro per 1 november al 300 zonnepanelen aangeschaft. Er is nog 275.000 euro beschikbaar.