Glasmuseum in Nieuw-Buinen blijft voorlopig gesloten

NIEUW-BUINEN - Vrijdag 9 november heeft brand gewoed in het gebouw in Nieuw-Buinen, waar de historische vereniging Nieuw-Buinen en Buinerveen, het glasmuseum, de ruilgoederenmarkt, de gymnastiekvereniging O.K.K. en buurtsupport zijn gehuisvest.

"De brand heeft zich verplaatst tussen het plafond en het dak en heeft grote schade aan het gebouw gebracht", vertelt woordvoerder Jacco Pranger van de historische vereniging en van het glasmuseum. "O.K.K. heeft de grootste schade geleden, er is veel materiaal verloren gegaan. De andere gedupeerden hebben veel water- en rookschade opgelopen. Het gebouw is nu gesloten."

"De leden van de historische vereniging hebben inmiddels het pand kunnen betreden om de schade te bekijken", vervolgt Pranger. "De verschillende ruimtes en veel voorwerpen zijn zwaar aangetast door de rook en het roet, maar ook door het bluswater. Daarbij komt nog dat in het gebouw een hoge luchtvochtigheid is, waardoor de rook nog overduidelijk in het gebouw zit. Wij zijn zwaar getroffen en we kunnen nog niet overzien welke schade is ontstaan."

Inmiddels hebben gedupeerden, Lefier en gemeente Borger-Odoorn met elkaar gesproken om te kijken welke stappen gezet moeten worden. "Maar op dit moment is alles nog erg onzeker en we moeten geduld hebben. Daarom blijft het glasmuseum tot nader bericht gesloten."