Vervlogen tijden over een rijksmonument in de Kerkstraat

MUSSELKANAAL - Een foto van het kerkgebouw van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Nederlands Protestanten Bond (N.P.B.) aan de Kerkstraat nummer 9 in Musselkanaal.

door Jacco Pranger

Het rijksmonument werd in 1925 gebouwd en is een variant van de Amsterdamse school stijl. De zaalkerk is ontworpen door architect Albertus Harmannus Kleinenberg uit Musselkanaal.

Rond 1902 waren de zondagsdiensten in en nabij de IJzeren Klap in onder meer hotel de IJzeren Klap, hotel Schot en hotel De Boer. Met de bouw van een eigen kerk ging een lang gekoesterde wens in vervulling.

Later ging de vereniging samen met Eerste en Tweede Exloërmond en Nieuw-Buinen. Daar werden de kerkgebouwen afgestoten, de diensten vonden plaats in het kerkgebouw in Musselkanaal. Het aantal leden bleef afnemen en uiteindelijk werd besloten om de vereniging op te heffen. De laatste dienst in het kerkgebouw was op 1 september 2002.

Het gebouw werd afgestoten en verkocht en heeft enkele jaren dienst gedaan als onder meer expositie ruimte. Momenteel staat het kerkgebouw weer te koop.

De Kerkstraat van de Horsten naar de Markststraat in Musselkanaal is aangelegd in 1919. De naam van de straat werd pas in 1925 gerealiseerd. In De Noord Ooster, de voorloper van De Kanaalstreek van 22 september 1925 is te lezen dat op verzoek van de Vereeniging voor Plaatselijke Belangen van Musselkanaal, den naam gegeven zal worden aan de straat de Kerkstraat. Dit vermoedelijk door het kerkgebouw welke in de straat was gebouwd.

In de Kerkstraat is een Christelijke Lagere school gevestigd, die in 1928 is gebouwd onder architectuur van Klaas Prummel met een onderwijzerswoning naast het schoolgebouw. De opening van het nieuwe gebouw met drie klaslokalen in de Amsterdamse school stijl was op 1 oktober 1929. De school is nog steeds in gebruik en heet nu Christelijke basisschool De Lindenborgh.

U wilt reageren op het artikel? Bel Jacco Pranger, 06-21831002 of stuur een mail naar pranger@nieuwbuinen.com