Marokko en Japan komen korfballen in sporthal de Spont in Stadskanaal

STADSKANAAL - De achttiende editie van het internationale Bionic Technology zaalkorfbaltoernooi werpt haar schaduw vooruit.

door Paul Abrahams

Het sportevenement wordt gehouden van vrijdag 9 tot en met zondag 11 november in sporthal De Spont in Stadskanaal. Het aftellen is begonnen voor de toernooicommissie. De laatste puntjes worden op de i gezet.

"Tien teams doen dit jaar mee aan het toernooi", vertelt Atte van Haastrecht. "Dat zijn de nationale teams van Japan, Marokko, Zweden en Griekenland. Daarnaast komen de clubteams Vacarisses (Catalonië), La Plata (Argentinië), TuS Wessseling (Duitsland), Tornadoes (Engeland), V.S.D. Dunakeszi (Hongarije) en KV Stadskanaal'74 (Nederland) in actie."

Aanvankelijk stonden twaalf namen op de lijst, maar om uiteenlopende redenen hebben Ierland en India zich jammer genoeg afgemeld voor het sportfestijn. Toch is de toernooicommissie meer dan tevreden over de teams die volgende week wel naar Stadskanaal afreizen.

"We hebben teams uit maar liefst vier werelddelen en zowel Marokko als de teams uit Catalonië en Hongarije debuteren in Stadskanaal. Voor de eerste keer kunnen we een team uit Afrika verwelkomen en Japan heeft zich geplaatst voor het wereldkampioenschap dat in augustus 2019 in Durban in Zuid-Afrika wordt gehouden. Wat wil je nog meer? Hartstikke mooi!"

De Argentijnen melden zich maandag in Stadskanaal, dinsdag worden de Marokkanen verwacht. De andere teams druppelen daarna binnen. De Argentijnen, Japanners en Marokkanen overnachten in het clubgebouw van Scouting Stadskanaal, de Hongaren leggen de luchtbedden neer in een sportzaal op de grens tussen Musselkanaal en Stadskanaal. De overige deelnemers worden bij gastgezinnen ondergebracht.

De teams worden verdeeld over twee poules. De eerste wedstrijd in sporthal De Spont begint vrijdagavond 9 november om zes uur. Het spits wordt afgebeten door Stadskanaal '74 en Marokko. Het programma wordt zaterdag 10 november tot laat in de avond voortgezet. De finale is uiteindelijk om half tien. Lukt het Tornadoes uit Groot-Brittannië om de titel te verdedigen?

Op zondag 11 november vinden onder (veel) meer de interlands tussen Griekenland en Japan en Zweden tegen Marokko plaats.

"We zijn er klaar voor en we hebben er zin in", benadrukt de toernooicommissie. "De voorbereiding loopt op rolletjes. De visa zijn geregeld en de tickets zijn geboekt. En wat ook mooi is: de gemeente Stadskanaal heeft speciaal voor het toernooi officiële korfbal lijnen aangebracht in de sporthal."