Het zondagmiddagprogramma gaat weer van start in het SHC

STADSKANAAL - Het zondagmiddagprogramma van het Streekhistorisch Centrum gaat zondag 7 oktober van start met een presentatie van oude beelden uit het archief van het Streekhistorisch Centrum. Dan zal Bert Roossien oude foto’s vertonen waarop kruideniers in de Kanaalstreek in vroegere jaren zijn te zien. Ook bakkers en slagers passeren de revue.

De presentatie sluit aan bij de tentoonstelling die momenteel te zien is in het SHC over 100 jaar koopmannen Muthert in Musselkanaal, een winkel die ook als kruidenier en groothandel is begonnen.

De oude kruidenierszaak is in de loop van de jaren zestig van de vorige eeuw verdrongen door de grootwinkelbedrijven. Het buurtwinkeltje met schappen vol griesmeel, polkabrokken, grutten, boekweitmeel, de Ulevellen en (kerk)pepermuntjes, hetgeen allemaal nauwkeurig werd afgewogen op balansweegschalen met geijkte gewichten, is alleen nog in musea te vinden. Daar liggen ook nog de voorverpakte waspoeders en zakjes blauw en konden klanten producten kopen met het typisch Nederlandse spaarzegelsysteem ( Kwatta-soldaatjes, Leeuwenzegels en DE-punten). Boven de toonbank hing de houten slang met ‘puutjes’ van diverse soorten en formaten. Kenmerkend zijn ook de metalen reclameborden die vroeger op de gevels van de buitenmuur van de winkel prijkten; verzamelaars betalen er nu grof geld voor.

De voorstelling begint om 14.30 uur, de entree bedraagt 3,00 euro en donateurs mogen gratis naar binnen op vertoon van hun donateurspas.

In de pauze is er gelegenheid om koffie te drinken en kan uiteraard de tentoonstelling worden bekeken, die nog te zien is tot en met 6 januari 2019. In het Streekhistorisch Centrum, de bibliotheek van Stadskanaal en het kantoor van Tourist Info Westerwolde is het boekje met het complete zondagmiddagprogramma gratis af te halen. Voor inlichtingen en reserveren: 0599-612649, Bert Roossien