Vervlogen Tijden | De Glaslaan in Nieuw-Buinen

NIEUW-BUINEN - De Glaslaan: een kleine straat. De scheidingslijn tussen de provincies Groningen en Drenthe, maar ook tussen de plaatsen Stadskanaal en Nieuw-Buinen.

door Jacco Pranger

Op de foto uit 1943 zien we aan de rechterzijde de woningen staan in Stadskanaal en ligt de grens bij de heggen voor de woningen, daarnaast ligt Nieuw-Buinen. Bijzonder is dat in deze straat van nog geen kilometer lang twee postbodes de post bezorgen en twee vuilniswagens de containers legen. En veel mensen met de routeplanner raken in de war.

Zelfs als je in het gedeelte van Stadskanaal woont en je moet met de taxi, dan loop je naar de straat en ben je al in een andere plaats en gemeente. Een kennis kon de taxichauffeur niet aan het verstand brengen, dat ze in het gedeelte van Stadskanaal woont en instapte in Nieuw-Buinen en ook in Nieuw-Buinen moest zijn. Ze moest toch dubbel tarief betalen.

Rond 1895-1900 woonden de eerste bewoners in de straat, toen nog Fabriekslaan. Er stond namelijk een glasfabriek op de hoek met de Glaslaan en Industrieweg (voorheen Dwarsdiep gedeelte). In april 1930 is de naam gewijzigd in Glaslaan, ook een vernoeming naar de glasindustrie van destijds. We zien op de foto nog een deel van de glasfabriek van Meursing, de schoorstenen steken er boven uit.

Op de linkerzijde van de foto stond vroeger een dubbelhuis van de familie Vos, op de achtergrond nog zichtbaar. Zij waren één van de eerste bewoners van deze straat. De woning is afgebroken en in de jaren 90 van de vorige eeuw is hier een nieuw woonhuis gebouwd.

Ook het linker gedeelte van de straat werd in de loop der jaren bebouwd met enkele woningen en bedrijfspanden. De glasfabriek sloot haar deuren in 1967, waarna er nog een bandenbedrijf enkele jaren gebruik van heeft gemaakt. De fabriekspanden werden in de jaren 80 van de vorige eeuw gesloopt en verdwenen uit het straatbeeld.

De Glaslaan bestaat grotendeels uit woningen, maar kende ook middenstand en wel op nummer 10 van de straat. Destijds een schoenenwinkel van de familie D. Kram en nu als woonhuis in gebruik.

Ook bijzonder is de grote overstroming in december 1960. De straat stond onder water en vele huizen hadden waterschade. Enkele bedrijfspanden stonden eveneens in het water, zoals het confectiebedrijf Levita uit Amsterdam waar toen 145 mensen werkzaam waren. Nu zit in dit gebouw keramiek museum Royal Goedewaagen met een museum en bedrijfsgedeelte waar aardewerk wordt vervaardigd.

U wilt reageren op het artikel? Bel Jacco Pranger, 06-21831002 of stuur een mail naar pranger@nieuwbuinen.com