Shantykoren hebben veel last van water tijdens internationaal festival in Stadskanaal

STADSKANAAL - De 22ste editie van het internationale shantyfestival in Stadskanaal is zaterdagmiddag vroegtijdig afgebroken.

door Paul Abrahams

"Rond een uur of vier begon het zo hard te regenen dat het niet meer verantwoord was om door te gaan", blikt voorzitter Klaas van Dijk van de Noszélie Singers terug. "We hebben de knoop doorgehakt en besloten om de gezamenlijke afsluiting op het Raadhuisplein te schrappen."

Het was niet de eerste keer dat Pluvius zaterdag roet in het water gooide. "Tot half één was er niets aan de hand", vervolgt Van Dijk. "Daarna hebben we een half uur moeten schuilen. Wat is toen in korte tijd veel regen gevallen. Twee shantykoren hebben helaas de beslissing genomen om te vertrekken, omdat de muzikanten niet meer wilden spelen."

Dankzij de hevige regen was het wat minder druk in het centrum dan in de afgelopen jaren. "Vorig jaar bijvoorbeeld zag het zwart van de mensen. Toch hebben we veel complimenten gekregen over de organisatie", benadrukt Van Dijk. "Iedereen weet dat je het weer niet in de hand hebt. Zo'n acht jaar geleden zijn we ook bijna weggespoeld. Er stond toen eveneens een beste wind en er zijn toen zelfs tenten omgewaaid. Zo erg was het zaterdag gelukkig niet."

De leden van de Stuyvesant Sailers uit Wolvega maakten hun debuut in Stadskanaal en ze hebben gevraagd of ze volgend jaar weer van de partij mogen zijn in Stadskanaal. "We hebben dat verzoek ter plekke gehonoreerd", verklapt Van Dijk.

Nog een leuk bericht. Op 25 oktober 2019 geeft het shantykoor Noszélie Singers een bijzonder concert in Theater Geert Teis in Stadskanaal. "We treden dan op samen met het Don-Kozakkenkoor Serge Jaroff", glundert Van Dijk. "Eén van de bekendste Russische koren ter wereld.