Jubileum waterpolotoernooi Zepta in Ter Apel telt 458 wedstrijden

TER APEL - De vijftigste editie van het internationale waterpolotoernooi van de zwem- en waterpolovereniging Zepta uit Ter Apel werpt haar schaduw vooruit.

door Paul Abrahams

Het sportfestijn vindt plaats op zaterdag 25 en zondag 26 augustus. Dit jaar hebben zich maar liefst 136 teams ingeschreven. Negentien teams komen uit Engeland, Duitsland, België, Frankrijk en Polen.

"In Ter Apel wordt sinds jaar en dag één van de grootste tweedaagse waterpolotoernooien van de wereld gehouden", glundert Frank Schoenmaker. De voorzitter van het comité woont in Haarlem, maar is 'enkele jaren geleden in de organisatie gerold'.

"We zijn heel erg tevreden met het aantal teams dat zich heeft aangemeld", vervolgt Frank. "Het toernooi in Ter Apel is in de afgelopen vijf decennia uitgegroeid tot een begrip in Nederland. Maar ook in het buitenland timmeren we steeds meer aan de weg. We scoren goed met de organisatie, maar we krijgen ook veel complimenten over de gezellige, gemoedelijke sfeer tijdens het toernooi. Er zijn al contacten gelegd met teams uit IJsland, Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken. Wellicht dat volgend jaar ook deelnemers uit Scandinavië meedoen in Ter Apel."

"De teams worden op sterkte ingedeeld", vult Boris Volker uit Valthermond aan. "We hebben achttien poules samengesteld. Elk team komt verdeeld over twee dagen zeven keer in actie. We hebben de beschikking over tien speelvelden: één speelveld in het zwembad Moekesgat en negen speelvelden in de nabijgelegen natuurplas bij de camping, ook wel 'het Fietje' genoemd. Op elk speelveld worden vier wedstrijden per uur gespeeld, dus veertig wedstrijden totaal. We hebben de beschikking over 42 scheidsrechters die samen 458 wedstrijden gaan fluiten."

Afgelopen maandag is begonnen met het plaatsen van de feesttent en ook is inmiddels gestart met het uitzetten van de speelvelden. "De saamhorigheid is groot", weten Frank en Boris. "Iedereen kijkt er naar uit. We krijgen bijvoorbeeld al berichten via de app uit Duitsland: we hebben er zin in."

In de loop van donderdag arriveren de eerste teams in Ter Apel. Zij zoeken met de tent ruimte op de zonneweide van het zwembad of ze hebben een plekje gereserveerd op camping Moekesgat.

Ter gelegenheid van het jubileum worden allerhande activiteiten georganiseerd. Zoals de Zepta beach games op donderdag- en vrijdagmiddag. Vrijdagavond zorgt diskjockey Kevin Platen uit Ter Apel voor extra sfeer en gezelligheid in de feesttent en zaterdagavond wordt het jubileumfeest uitbundig gevierd met medewerking van de band Spot! Dan gaat het dak eraf.

De eerste wedstrijden beginnen zaterdagmorgen om negen uur, nadat sportwethouder Bart Huizing van de gemeente Westerwolde het officiële startsein heeft gegeven. Om zes uur 's avonds klimmen de laatste waterpoloërs uit het water. Het toernooi wordt zondagmorgen om acht uur (!) voorgezet. Rond de klok van twee uur 's middags vindt dan de prijsuitreiking plaats.