Vervlogen tijden | een fietsenwinkel in Nieuw-Buinen

NIEUW-BUINEN - Op de afgebeelde foto zien we de binnenkant van de fietsenwinkel van de familie Kap aan het Dwarsdiep 52 in Nieuw-Buinen.

door Jacco Pranger

Op de foto van rond 1960 staan van links naar rechts Jan Kap, Jantiena Geertruida Kap-Bos, zoon Berend Meinto Kap en zijn vrouw Adelijda Kap-Tent.

Het pand was in tweeën gedeeld, zie de doorgang op de foto boven Jan Kap. Voorheen was het pand in eigendom van de familie Bos, de ouders van Jantiena Geertruida. Zij runden een kruidenierswinkel en een café. De ouders waren Meinto Bos (geboren 1853) en Hinderika Bos-Middel (geboren in 1854). Rechterzijde van het pand was de kruidenierswinkel en aan de linkerzijde het café.

Jan Kap (geboren in 1896) huwde op 29 september 1920 met Jantiena Geertruida (geboren 1893), en verruilde de kruidenierswinkel in een fietsenwinkel met de naam Het Rijwielhuis. Er werden naast fietsen ook motoren verkocht en benzine voor de motoren. Jantiena Geertruida bekommerde zich om het café gedeelte die ook werd gebruikt voor zusterkring van de kerk.

Achter het winkelpand was de werkplaats ingericht voor reparatiewerkzaamheden voor de fietsen en motoren. Door een grote vraag en groei naar fietsen en de terugloop van het café bezoek maakte de keuze gemakkelijk om het café bij de fietsenzaak te betrekken.

Samen kregen Jan en Jantiena Geertruida Kap één zoon Berend Meinto (geboren in 1921). Hij trouwde met Adelijda Tent uit Stadskanaal. Zoon Berend koos voor een ander vak als zijn vader en heeft vele jaren gewerkt bij Philips in verschillende plaatsen in Nederland.

Jan Kap de fietsenmaker overleed in 1972 en zijn vrouw Jantiena Geertruida in 1980. Het pand werd verkocht en werd eigendom van de familie Feunekes. Zij begonnen een supermarkt met de naam 4=6, een formule om te sparen. Later bood het pand onderdak aan een bloemenzaak, een assurantiekantoor, een bank en makelaardij en een brocante winkel. Nu wordt het gebruikt door Stakka zorg.

In 2004 brandde het pand bijna geheel af. Na de herbouw is het in gebruik genomen als kantoorpand en ook worden verschillende appartementen verhuurd.

U wilt reageren op het artikel? Bel Jacco Pranger, 06-21831002 of stuur een mail naar pranger@nieuwbuinen.com

Aanvulling Vervlogen tijden van 11 juli. Jelke Bosch en Mettje Bosch-Smit hadden geen twee, maar vier kinderen: Berend (geboren 1895), Jacoba (geboren 1896), Pieter (geboren 1900) en Lucas Jan (geboren 1902).

De familie De Bruin gebruikte het niet voor opslag, maar de paarden werden er gestald en woonruimte was in de verhuur.

Bedankt voor de verschillende reacties.