Vervlogen tijden | hotel A.K. de Boer in Ter Apel

TER APEL - De bovenstaande foto is ontvangen van mevrouw Z.R. v.d. Outenaar-Jansen en is van een bekend gebouw dat ooit in Ter Apel stond. De meeste mensen zullen direct roepen: de Posthoorn. Klopt, zij het dat dit een voorganger was van de Posthoorn: namelijk hotel A.K. de Boer.

door Jakob Been

Het is een foto uit de jaren veertig, genomen vanaf de overkant van het kanaal, de Hoofdkade. Er zijn niet zoveel afbeeldingen met daarop de naam De Boer, meestal is het de naam Beckmann (vanaf 1884) of – vanaf 1958 – de Posthoorn en dat maakt deze foto toch bijzonder.

Na het overlijden van vader Heinrich Beckmann in 1918 zette zijn zoon Lucas het hotel voort tot 1930, waarna het hotel werd overgenomen door A. K. de Boer. Adde Klaas de Boer was afkomstig uit Assen, waar hij uitbater was van café ‘t Centrum. De Boer bleef 25 jaar lang eigenaar van bovenstaand hotel, tot 1955. Vanwege de naamsbekendheid van de vroegere naam van het hotel (Beckmann) bleef het hotel in de eerste jaren van de overname nog steeds de naam Beckmann houden. In advertenties in de krant en zelfs op het hotel stond v/h (voorheen) Beckmann.

Om de foto te duiden: het hotelgedeelte was rechts. Onder was het cafégedeelte en daarachter de schuur, het latere zalencentrum. Bovenin waren de slaapkamers voor de gasten. Het witte gedeelte van het hotel links was het woongedeelte van de familie De Boer. Het woongedeelte kon van buiten betreden worden via de ingang naast het café, het café zelf ging men binnen via de vooringang, beide op de foto goed te zien. Er was ook nog een zijingang rechts.

De familie De Boer bestond uit vader, moeder en zeven kinderen. Aan de voorzijde de woonkamer met daarachter de grote keuken. Boven waren de slaapkamers van ouders en kinderen. In het later aangebouwde witte gedeelte helemaal links was de eerste kapperszaak van Balster de Boer, zoon van Adde Klaas de Boer. Geheel links op de foto is nog net een ander gebouw te zien, daar woonde toen vleesverwerker Burggraeff, later verhuisd naar de Oosterstraat.

Bovenstaand hotel werd in 1978 – helaas – afgebroken. Van de drie lindebomen, die voor het witte gedeelte staan, is tegenwoordig nog steeds één in al zijn glorie te bewonderen voor het appartementencomplex dat nu op deze plek staat.

Adde Klaas de Boer werd geboren op 22 april 1889 in Hoogkerk als zoon van Klaas de Boer (beroep: landbouwer) en Trijntje Hazelhoff en hij trouwde op 28 mei 1913 met Remmine Lammechine Wollerich uit Veendam. Adde Klaas de Boer overleed op 23 juni 1961. Hij was toen 72 jaar.

Wilt u reageren op deze foto, of hebt u een foto die u graag geplaatst zou willen zien in deze rubriek: stuur een mail naar jbeen01@hetnet.nl