Vervlogen tijden | de boerderij van de familie Bosch in Valthermond

VALTHERMOND - In de rubriek 'Vervlogen tijden' aandacht voor de boerderij aan het Zuiderdiep 279 in Valthermond van de familie Bosch.

door Jacco Pranger

De boerderij is in opdracht van de familie Bosch ontworpen door architect Klaas Prummel uit Tweede Exloërmond en gebouwd door aannemer Kroeze in 1913. Jelke Bosch (geboren in 1870) en zijn vrouw Mettje Smit (geboren in 1870) trouwden op 30 oktober 1894. Ze kregen twee zonen: Berend (geboren in 1895) en Lucas Jan (geboren in 1902).

De oudste zoon Berend volgde zijn ouders op als bewoner van de boerderij nadat hij was getrouwd met Maria Pranger (geboren in 1899) op 4 juli 1928. Zij kregen ook twee kinderen: Jelke ( geboren in 1929) en Catharina Mettje (geboren in 1938). Zoon Jelke nam later het bedrijf over van zijn ouders.

Nadien hebben nog verschillende families de boerderij bewoond, zoals onder meer Rolfes en Sprik. Maar ook heeft de familie De Bruin nog enige tijd de schuur gebruikt als opslagplaats voor materialen van het bouwbedrijf.

De boerderij was rond 1930 verkocht aan de verveners familie Hadders van de Kavelingen in Valthermond met dien verstande dat de familie Bosch voor altijd mocht pachten van vader op zoon.

Architect Klaas Prummel heeft meerdere boerderijen van hetzelfde type ontworpen. Een boerderij staat nog aan het Zuiderdiep 385 in Tweede Exloërmond. De andere boerderijen zijn reeds afgebroken en uit het straatbeeld verdwenen. De boerderijen vielen onder het type Jugendstil en ook onder een krimpenboerderij. Omdat de zijmuren bestaan uit meerdere verspringingen van de muren en naar achteren steeds breder uitloopt.

Vanaf 2002 zijn Rian de Waal en Marion van der Akker eigenaar en zij hebben het pand verbouwd tot een muziekboerderij met de naam Onder de linden. In de boerderij is een zaal ingericht voor het houden van klassieke concerten. In 2011 overleed Rian de Waal en sinds enkele jaren staat het monumentale boerderij te koop. In het pand worden nog steeds klassieke concerten gehouden.

Op de foto staat vermoedelijk afgebeeld Maria Bosch-Pranger met haar zoon Jelke omstreeks de periode 1935-1940. Bijzonder is de mooie gevel met haar speklagen en versieringen.

U wilt reageren op het artikel? Bel Jacco Pranger, 06-21831002 of stuur een mail naar pranger@nieuwbuinen.com