Gesponsord door Zorggroep Tangenborgh|Casemanagers dementie Tangenborgh: zorgbegeleiders bij geheugenproblemen

Zorggroep Tangenborgh biedt al vele jaren ouderenzorg in Zuidoost-Drenthe: van wijkzorg tot intensieve dementiezorg en alles daar tussen in.

Tangenborgh heeft meerdere woonzorglocaties in de gemeenten Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen. Tangenborgh heeft al 40 jaar ervaring met geheugenproblemen en dementiezorg. Onze visie is helder: wij willen eraan bijdragen dat u zolang mogelijk uw eigen leven kunt blijven leiden, ook als u geheugenproblemen heeft. Tangenborgh heeft casemanagers dementie in dienst op wie al in een vroeg stadium kosteloos een beroep kan worden gedaan. Graag vertellen we u hier meer over. 

‘‘Niet-pluis gevoel’’

Voor de meeste mensen is het een grote stap om bij beginnende geheugenproblemen naar de huisarts te gaan. Vaak zijn er al wat langer signalen dat er iets meer aan de hand is dan ‘gewone’ vergeetachtigheid voordat er sprake is van de ziekte dementie. Dit gaat dan om het zogenaamde niet-pluis gevoel. Familie of andere mensen uit de omgeving zien vaak als eerste dat er wat met de oudere aan de hand is doordat ze anders dan anders dingen vergeten of bijvoorbeeld spullen op ‘rare’ plekken wegleggen.

‘Het valt mij op dat als ik bij ma langsga, zij mij steeds vaker dezelfde verhalen vertelt en onlangs ontdekte ik dat zij bedorven eten in de koelkast had. Toen ik hier wat van zei, reageerde zij boos en zei dat iedereen wel eens wat over het hoofd ziet’.

Het kan ook voorkomen dat u zelf opmerkt dat uw geheugen u vaker in de steek laat en dat u misschien voor alles een briefje moet maken omdat u het gewoonweg niet meer onthoudt.

Al in het stadium van het ‘niet-pluis gevoel’ kunt u een casemanager dementie inschakelen.

Wanneer er sprake is van geheugenproblemen, dan brengt dit vaak een hoop onzekerheid met zich mee. Mogelijk ligt hier een andere minder voor de hand liggende reden aan ten grondslag.

Alleen door zorgvuldig medisch onderzoek kan de oorzaak van het geheugenverlies achterhaald worden. Door er op tijd bij te zijn kunnen we u de best mogelijke steun bieden.

Ondersteuning voor de cliënt én voor zijn naasten!

‘Ik loop bij mijn vader soms tegen zaken op, waarvan ik niet weet wat ik ermee moet. Als ik vragen heb, of me wat moedeloos voel, kan ik de casemanager dementie bellen. Zij helpt me met heel concrete zaken, bijvoorbeeld het regelen van de opvang. Maar ook leert ze me relativeren. Dat maakt mij relaxter. Uiteindelijk kan ik daardoor beter en langer voor mijn vader blijven zorgen.’

Wat doet een casemanager dementie?

De casemanager dementie kan u informatie geven over de verschillende mogelijkheden van zorg en ondersteuning. Hij of zij kan u hierover ook adviseren gelet op uw persoonlijke situatie en bijstaan

met praktische en emotionele ondersteuning. De hulp kan heel divers van aard zijn. Te denken valt aan de inzet van hulpmiddelen, het in contact brengen met lotgenoten, of helpen stimuleren van sociale contacten, passende activiteiten of vrijetijdsbesteding. U bepaalt samen met de casemanager dementie op welke manier de hulp en begeleiding eruit komt te zien.

Casemanager dementie is een belangrijke schakel tussen de oudere en verschillende zorgverleners

De casemanager dementie is een bekwame en speciaal opgeleide hulpverlener die aan diverse kwaliteitseisen voldoet. Casemanagers dementie weten veel over de verschillende vormen van dementie, de gevolgen ervan, maar ook wat helpend kan zijn. Hiermee zijn ze een belangrijke schakel tussen u en verschillende zorgverleners zoals de huisarts, wijkzorg, het ziekenhuis en mantelzorgorganisaties.

Hoe komt u in contact met een casemanager dementie?

Wanneer er sprake is van geheugenproblemen, dan brengt dit vaak een hoop onzekerheid met zich mee. Zorggroep Tangenborgh biedt in heel Zuidoost-Drenthe casemanagement dementie aan. In Drenthe wordt dit ook wel zorgbegeleiding genoemd. Aan casemanagement dementie zijn geen extra kosten verbonden. De hulp wordt volledig vanuit de basiszorgverzekering vergoed en u heeft hiervoor geen verwijzing nodig. U kunt uw huisarts raadplegen om met een casemanager dementie in contact te komen. Ook kunt u zich rechtstreeks tot ons wenden via ons telefoonnummer (0591) 681616.

Onze ervaren medewerkers helpen u graag verder om een afspraak voor u in te plannen met een van onze casemanagers dementie.

Hieronder vindt u onze contactgegevens:

Zorggroep Tangenborgh

Spehornerbrink 1

7812 KA Emmen

(0591) 68 16 16

wijkzorg@tangenborgh.nl

www.tangenborgh.nl