'Ons hart huilt om het Refaja ziekenhuis'

STADSKANAAL - Het voorgenomen besluit van de Raad van Bestuur van Treant Zorggroep om de kraam- en kinderafdeling van het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal te sluiten heeft voor veel boze en verdrietige reacties gezorgd.

Niet alleen bij het personeel, maar ook bij de inwoners van de Kanaalstreek. Treant rukt het hart uit het Refaja ziekenhuis. Ook het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Stadskanaal hebben aangegeven dat sluiting van de twee afdelingen niet aan de orde kan zijn. Zij vinden dat alles in het werk moet worden gesteld om de sluiting te voorkomen.

Door de lange(re) rijtijden kunnen bij complicaties bij bevallingen gevaarlijke situaties ontstaan. Ook voor acute zorg voor kinderen tot 18 jaar zijn de zorgen groot: ook dat verdwijnt. Verder wordt gevreesd dat kwalitatief hoogwaardige werkgelegenheid verdwijnt en dat dit de voorbode is van het vertrek van meer specialismen uit het Refaja. De gemeenteraad staat voor een ziekenhuis met volwaardige zorg, waar alle specialismen vertegenwoordigd blijven.

Op maandag 18 juni brengt Carla van de Wiel, zij is bestuursvoorzitter van Treant Zorggroep, een bezoek aan het gemeentehuis om het besluit uit leggen aan de leden van de gemeenteraad.