Briljanten huwelijk geen toneelstuk

NIEUW-WEERDINGE - Het is woensdag groot feest in Nieuw-Weerdinge, thuis bij Gerlof (85) en Aaltje Posthuma (86). Zij zijn 65 jaar getrouwd! Hun geheim? “Je moet ook je eigen leven kunnen hebben.”

Gerlof is geboren in zijn huidige woonplaats, terwijl Aaltje even verderop ter wereld kwam in Emmer-Erfscheidenveen. Als vrijgezel werkte Aaltje in een grijs verleden in het vroegere café-restaurant Abeln in Emmer-Compascuum. Gerlof en Aaltje leerden elkaar als tieners kennen. Na hun huwelijk in Emmen gingen zij eerst in een achterkamer wonen aan het Scholtenskanaaal, in de omgeving van Emmer-Compascuum. “Dat was in een huis van mijn oom”, vertelt Gerlof. “We woonden daarna in Barger-Oosterveld en later in Vlissingen. In Zeeland kreeg ik werk bij de Spoorwegen.”

Titan

Uiteindelijk verhuisde het echtpaar Posthuma begin jaren zestig naar Nieuw-Weerdinge. Gerlof zat in Nieuw-Weerdinge in het bestuur van een buurtvereniging, de huurdersvereniging, de speeltuinvereniging en hij was teamleider bij voetbalvereniging Titan. Ook beheerde Gerlof de kinderboerderij. “Ik heb de plaatselijke toneelvereniging hier opgericht. Deze heet nu NiWeTo.” Gerlof en Aaltje Posthuma hebben vijf kinderen, waarvan twee zijn overleden. Een schoondochter leeft ook niet meer. Het echtpaar heeft acht kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.