Vervlogen tijden: de Poststraat vlak na de Tweede Wereldoorlog

STADSKANAAL - Het beeld van de Poststraat kort na de oorlog toont nog het Stadskanaal met de lange rij van stevige eikenbomen.

door Jaap Meijering

Daartussen in het jaagpad, waar ook na de oorlog nog scheepsjagers met hun paarden de zware lasten aan een lijn door het kanaal trokken. Het autoverkeer was nog niet zo frequent en reed nog minder hard, zodat fietsers ook in beide richtingen ruim gebruik maakten van de rijweg. Het bord rechts langs het trottoir geeft aan dat aan die zijde van de weg een parkeerverbod gold.

Door de slechte verlichting in en kort na de oorlog vertoonden de bomen een witte balk en waren er bij kruisingen – zoals hier links bij de brug richting Drouwenermond - twee dubbele witte balken rond de boom geverfd. Precies tegenover de brug richting Drouwenermond staat rechts op de foto uit 1947 de zaak van Radio van Dam. Voor en in de oorlog had van Dam hier ook zijn Radio-Centrale. Daarna hadden Van Beilen & Mulder hier jarenlang hun winkel en installatiebureau. Na die tijd witgoedzaken Megapool en Euronics. Nu staat het al weer jaren leeg.

Wie het pand ernaast heeft gebouwd is mij niet bekend. Wel moet dit na 1933 zijn geweest. In 1938 zat er een zaak in regenkleding in onder de naam 'Nieuw Holland'. Op bovenstaande foto staat met witte letters op het raam 'Dames- en Herenkapper J.Siebelt'. Deze had hier tot 1947 zijn kapperszaak. Kort na deze foto is de kapperszaak voortgezet door J.E. Poelman. Daarna had kleermaker A. Hekman er in de 50-er jaren zijn winkel en kleermakerij.

In de jaren 60 had de N.V. Erven B. van der Kamp hier zijn kantoorinrichtingszaak. Vervolgens de verfzaak van Herman Stiekema en daarna De Autoshop. Nu is al jaren de natuurvoedingszaak ’t Doppertje in het pand gevestigd.

Ook het pand Poststraat 41 (op de foto met witte gordijnen voor de winkelramen) heeft een lange geschiedenis. Dit pand werd gebouwd in 1933 door J.J.F. Reitsma die er hier tot de oorlog zijn Kledingzaak 'Rival' had met achter in het pand een groot naaiatelier. In de oorlog stond het op naam van de C.V. Hollandia, deze had in het pand een fabriek van essences en extracten. Eigenaar was George Wilbrink die in de oorlog verschillende fabrieken had waar onder meer de toen zo bekende Rhumpunex werd gebrouwen.

Na de oorlog begon de Gebr. Goes hier achterin de zaak hun atelier waar bedrijfskleding werd gemaakt. Voor in de zaak had vanaf 1948 Theo Daggers zijn Manufacturen en confectiezaak. Als laatste vestigde de familie Steinhauer 'Het Lichtcentrum' in het pand. Momenteel staat het te koop.

In de woning ernaast op huisnummer 40a woonde Willem Drenth, rentenierend landbouwer. Johan Ronde had hier een periode een dameskapsalon. Het pand werd daarna tot winkelpand verbouwd door Joh. Schomaker die er een naaimachinehandel en dames-modezaak had. Op Poststraat 40 ernaast woonde kapper en grimeur P.H. Ronde. Toen de dameskapsalon door zoon Johan werd overgeplaatst naar pand 40a, ging zoon Herman verder als herenkapper. De oude kapsalon in pand nummer 40 werd nog enkele jaren een bijkantoor van het Nieuwsblad van het Noorden. Eind 1997 stopte ook Herman Ronde zijn kapperszaak en echtgenote Jopie haar schoonheidssalon.

In mei 1998 werden de panden van Ronde en Schomaker afgebroken, om plaats te maken voor het nieuwe woon en winkelcomplex op de hoek Esperantolaan. In dit complex kreeg Schomaker zijn nieuwe zaak. Nu hebben Kuil hypotheken en Regio Bank alsmede tandarts R.P. Wiewel er hun intrek genomen. Naast Ronde is op de foto de boerderij van de familie Deuling te zien. Deze is afgebroken voor de aanleg van de Esperantolaan.

U wilt reageren op het artikel? Bel Jaap Meijering 0599-613985 of stuur een mail naar meijeringjl@planet.nl