Gietijzeren Max Douwes terug in Klijndijk

Emmen - Een gietijzeren borstbeeld van de Drentse schrijver Max Douwes (1923-1998) in vanmiddag in Klijndijk onthuld. Het beeld is op initiatief van de Historische Vereniging Carspel Oderen gerealiseerd en gemaakt door kunstenares Lia Krol uit Erichem. Dit beeld vervangt het bronzen beeld dat in oktober 2013 werd gestolen.

Dankzij financiële bijdragen van de Rabobank Borger-Klenckeland, de stichting Poppen gemeente Borger-Odoorn, de familie Zomers uit Odoorn en van particulieren is Max Douwes weer terug in Klijndijk. De onthulling gebeurde door de zoon en dochter van Max Douwes; Lenhard en Annewien Douwes, wethouder Albert Trip van de gemeente Borger-Odoorn, en Gertjan Zuur, voorzitter Projectenfonds Rabobank Borger-Klenckeland.

Regionale

Na de onthulling toosten de aanwezigen met een ‘versneden borrel’, een borrel zoals caféhouder Jans Druppie (uit Mans Tierelier) vaak schonk. Max Douwes heeft met zijn werk een buitengewoon belangrijke bijdrage geleverd aan de belangstelling voor de Drentse taal en de regionale omroep van Drenthe. Deze geboren Klijndijker kluisterde jarenlang duizenden luisteraars in het Noorden met zijn serie Mans Tierelier löp met zien dweellocht deur Drenthe aan de regionale radio. Max Douwes heeft niet alleen voor Drenthe veel betekend, maar ook als televisiemaker bij de NCRV heeft hij zijn sporen verdiend. Bij de NCRV was hij onder meer regisseur van populaire tv-series als Stiefbeen en Zoon, Swiebertje en De scheepsjongens van Bontekoe. De sokkel met het borstbeeld wordt omgeven door een aantal zwarte en witte tegels, die zijn betekenis voor de damproblematiek symboliseert. Naast zijn radio en tv-werk verzorgde Douwes namelijk wekelijks in diverse kranten damrubrieken, waarin hij de lezers damproblemen voorschotelde. Hij genoot op dit terrein landelijk aanzien. Damproblematiek was zijn grootste hobby.