Kerstprogramma bij Radio Amathusia

GASSELTE - Radio Amathusia uit Gasselte zendt iedere zondag veel duurzaam nieuws uit. Zondag 23 december is daarop een uitzondering.

''Die uitzending staat helemaal in het teken van Kerst met onder meer twee mooie kerstverhalen. Deze zijn geproduceerd door respectievelijk Trans World Radio en Mediastichting Overstag'', zegt de eindredacteur van Radio Amathusia, Geert Wilkens.

''En aangezien het dan ook Vierde Advent is, is er bovendien een 'nadenkertje', uitgesproken door Ieke Andree. Veel luisteraars kennen haar ongetwijfeld nog wel als een van de oud-presentatrices van de Muzikale Fruitmand bij de EO.

Radio Amathusia hoopt in het voorjaar de 200ste uitzending te maken. ''Ja, het gaat lekker'' zegt Wilkens met enige trots. ''Tussen al het 'mediageweld' dat op de radio is te horen, neemt Radio Amathusia een bijzondere plaats in. Er komen met enige regelmaat reacties binnen van luisteraars, die op de zondagmiddag tussen 14.00 en 15.00 uur afstemmen op de 6005, op de korte golf; zelfs van collega's die werken bij andere (buitenlandse) omroepen.

Bovendien is Radio Amathusia elke zondagavond van 19.00 tot 20.00 uur en 's maandags van 13.00 tot 14.00 uur te horen via de webradio van Hollands Palet. ''Dit internetstation brengt veel afwisseling in de programma's, die altijd prima worden beluisterd'', zegt de inwoner van Gasselte.

''Voor de jongeren is de korte golf, oftewel een van de zogenaamde AM-banden, een soort 'ver-van-mijn-bed-show' in deze tijd van internet en mobieltjes. Veel internationale omroepen zijn er bovendien mee gestopt, maar je ziet nu al weer dat enkele zenders, mede onder invloed van de internationale verhoudingen afgelopen jaren, terug keren of hun zendtijd uitbreiden. In landen waar internet wordt gecensureerd, en dat gebeurt helaas veel vaker, kunnen ze toch hun eigen geluid laten horen.''

Het 'duurzame geluid van Radio Amathusia uit Gasselte' heeft iedere zondagmiddag, dankzij Shortwaveservice, een uurtje gekregen tussen de grote internationale omroepen, zoals Radio Canada International, Radio Slowakije, Radio Polen en de Schweizer Radio und Fernsehen SRF.

''Met Radio Amathusia, en haar bijzondere programma's, hoop ik in ieder geval een kleine bijdrage te leveren aan een duurzame wereld'', zegt Wilkens. ''Bovendien heeft het Commissariaat voor de Media de licentie van Radio Amathusia weer voor vijf jaar verlengd; ik kan er dus nog even tegenaan.''