Jo Huitzing wil knallen op het NK marathon schaatsen in Groningen

STADSKANAAL - Op dinsdag 1 januari vindt het Nederlands kampioenschap marathon schaatsen plaats in Kardinge in Groningen.

door Paul Abrahams

Het spits wordt om 13.00 uur afgebeten door de zogeheten masters. Daarna is het de beurt aan de neo-senioren (14.15 uur), de dames (16.00 uur) en de heren (17.30 uur).

De naam van Jo Huitzing staat op de startlijst van de Masters. De 50-jarige inwoner van Stadskanaal verheugt zich enorm op de nationale titelstrijd in de 'achtertuin' van zijn woonplaats. "Het NK wordt elk jaar in een andere plaats gehouden. Het is mooi dat het nu lekker dichtbij is. Dat scheelt heel wat reistijd. Ik probeer er rond de klok van twaalf uur te zijn. Even wat bijkletsen met de andere schaatsers, rustig omkleden en dan wat hardlopen om de spieren warm te maken. En dan om één uur knallen."

De in Onstwedde geboren Huitzing heeft zich goed voorbereid op het NK. "Ik train gemiddeld vijf keer in de week - drie keer schaatsen in Kardinge en twee keer hardlopen in Stadskanaal - en ik heb inmiddels heel wat wedstrijden in de been", vertelt de voorman van Arcadis. In de periode half oktober tot begin maart loopt de teller op tot zo'n 25 wedstrijden.

De concurrentie in Groningen is stevig weet Huitzing. "Er staan vele tientallen schaatsers in het startvak. Meestal eindig ik ergens tussen de tiende en de twintigste plek in het eindklassement. Vorig jaar ben ik tijdens het NK in Utrecht helaas uitgevallen. Er lag veel zand op de baan en dat was funest voor de schaatsen. Balen natuurlijk. Nieuwe kansen in Groningen. Ik ga de huid duur verkopen."