Bijzondere films Filmliga Stadskanaal tijdens de ‘Wintermatinees’ in bioscoop Smoky

STADSKANAAL - Met vier Wintermatinees heeft de Filmliga Stadskanaal - na 10 jaar succesvolle eenmalige filmzondagen - de bakens verzet.

"Een mooi zondags alternatief voor filmliefhebbers die op een doordeweekse dinsdag minder makkelijk tijd vrij kunnen maken voor een bijzondere kwaliteitsfilm", zo meldt bestuurslid Frans Meerhoff.

De eerste twee wintermatinees zijn met goede bezoekcijfers inmiddels achter de rug. De films ‘Adrift’ en ‘First Man’ maakten veel indruk. In januari en februari staan nog twee wintermatinees op het programma.

Voorzitter Anneke Verweij van de Filmliga Stadskanaal: "De bevolking van Stadskanaal wordt - gelukkig maar - steeds ouder. Dat betekent ook een verschuiving in tijdsbesteding voor mensen die culturele activiteiten bezoeken. Van een aantal van onze leden hoorden we dat ’s avonds er op uit trekken in de donkere maanden niet altijd even leuk (meer) is. Met ons initiatief voor de wintermatinees willen we het animo voor deze programmering uitproberen. In maart gaan we kijken of en hoe we dit winter-initiatief verder kunnen uitbouwen."

De komende twee wintermatinees in Smoky vinden steeds plaats op de eerste zondag van de maand om half vier ’s middags. Voor zondag 6 januari en 3 februari heeft de Filmliga de films ‘Girl’ en ‘De dirigent’ geprogrammeerd.

De Belgisch-Nederlandse film ‘Girl’ vertelt het verhaal van Lara die bij zijn geboorte het lichaam van een jongen kreeg, maar zich als vrouw identificeert. Lara droomt als tiener van een carrière als balletdanseres, is net toegelaten tot een van de meest prestigieuze dansscholen van Brussel en ondergaat tegelijkertijd een intensieve hormoonbehandeling die haar transitie tot vrouw moet voltooien.

Vrouwelijke dirigenten zijn nog steeds uitzondering. De van oorsprong Nederlandse Antonia Brico droomt als emigrant er van om in Amerika dirigent te worden. In de jaren 20 neemt niemand haar serieus en ook – terug in Nederland - moet Mengelberg niks van een dergelijke ambitie hebben. Uiteindelijk komt ze terecht in Berlijn en daar wordt haar droom werkelijkheid. ‘De Dirigent’ – een Nederlandse film - plaatst ambities van vrouwen in een mooi tijdsbeeld.